Ker sem dobil vprašanje enega modelarja kako kaj s servisiranjem elektro motorjev, sem se odločil tako njemu odgovoriti, kakor tudi to dati v javnost, da bodo lahko vsi deležni mojih izkušenj in pravilnega servisiranja elektro motorjev.
1. odpreš motor in ga očistiš, tako ohišje kot zadnji del motorja kot rotor poškropiš s čistilom (jaz uporabljam brakleen ali čistilo za bremse - bremsenreinigung)
2. ohišje in zadnji del motorja (imenujmo ga rit) postaviš na stran in čakaš da se posuši, med tem časom pa postružiš kolektor na stružnici.
3. ko kolektor postružiš, moraš iz treh odprtin na kolektorju odstraniti opilke, ponavadi z olfa nožem ali nekim špičastim delom
4. kolekotor še enkrat očistiš z omenjenim čistilom
5. preveriš lagerje če so še dobri (rotor potisneš v zunanji del ohišja in zavrtiš - rotor se mora lepo vrteti), enako storiš z ritjo - od zunaj s kolektorjem poskušiš kako se vrti
5. ohišje in rit sta se posušila in v notranjosti ohišja na lager daš 3-5 kapljic olja za legerje, enako daš tudi na zunanji del lagerja in enako storiš še na riti.
6. spet pustiš da se posuši
7. pogledaš da nisi dal preveč olja (v notranjosti ohišja in riti) da ni vse razmazano, saj preveč olja potem šprica po celi notranjosti kar spet ni dobro
8. z distancami na sprednjem delu rotorja in na zadnjem distanciraš kje se bodo ščetke brusile na kolektorju. najboljše je čim višje proti riti. drugače pa tako dolgo to probavaš, da ko zapreš motor in ga brez ščetk zavrtiš v prazno in potem ko se zaustavi, ga moraš prijeti za del kjer pride zobnik gor in rotor moraš izvleči, če se da je to super. enako še enkrat zavrtiš in enak del se mora potisniti noter v ohišje, če gre tudi to je potem motor PERFEKTEN (cca. 5 ur je dva motorja obdeloval kolega iz avstrije FINK !!!! jaz se obadam cca. 30 minut! ker nimam motortesterja ne morem vedeti koliko W in obratov sem pridobil....... važno pa mi je da gre rotor tako ven kot noter - pomagaš si lahko tudi z lupo)
9. nato zalotaš gor ščetke če so prejšnje slabe (čim mehkejše - tekmovalne ... cca. 6 eur komplet) in daš gor čim trše fedre (cca. 6 eur komplet). Tako dobiš najboljši izkoristek in najmanjšo porabo kolektorja.
10. ulavfavanje pri 2A tako dolgo dokler ščetke niso popolnoma vsedene na kolektor. lahko tudi probaš s črnim alkoholnim flumastrom da pobarvaš ščetke in ko po 5 minutah ulavfavanja vidiš da je barva izginila, so ščetke ulavfane! za ulavfavanje uporabljam stojalo z ventilatorjem, kjer le ta piha na ohišje in ga s tem hladi. drugače pa moraš po cca. 10 minutah ohladiti motor in nadaljevati ulavfavanje če to še ti perfekt! Caa. 30-60 minut ulavfavam jaz svoje motorje (mehke ščetke)
Drugače pa je še tu timming na modified motorjih. Večji timing in majhni prenosi - zmagovalna kombinacija.
Dobre ščetke (mehke) in dobri fedri (trdi - extreem hart ali hart) dajo pri 2V (če imaš motor run in funkcijo na polnilcu) cca. 6-7A (17T motorji) ali 9-10A pri modofied motorjih!
Lep dan