Kvarc le generira določeno frekvenco, predstavljaj si to kot en pas na štiripasovni avtocesti. En pas uporabljaš ti, druge tri pa kdo drug, ki je na drugi frekvenci. Po tem pasu pa pošiljaš recimo 4 pakete, vsak paket vsebuje informacijo o položaju določenega motorja. Na drugi strani pasa sprejemnik sprejema te pakete, in glede na to, kaj sprejet paket vsebuje, obrne motorje v določene položaje.
Recimo prvi paket vsebuje podatek, ki recimo obrne motor v izhodiščni položaj, drugi paket je potreben za drug motor, ki ga obrne v skrajno lego ...
To je zelo, zelo poenostavljena verzija, drugače je stvar precej bolj komplicirana.
Frekvenca je določena recimo z 35 ali 40 Mhz, kanali pa so samo "poviški frekvence". Recimo 40.17 Mhz - 50 kanal, 40.32 Mhz - 51 kanal ... To ni nič povezano z kakšno označevalno kodo ...
Preberi si kaj o analogno-digitalnih pretvornikih, mikrokontrolerjih, serijskem asinhronem prenosu podatkov, pretvorbi serijskih podatkov v modulirano frekvenco, oddajnikih in sprejemnikih, seveda tudi o kvarcih, krmiljenju servo motorjev, in ti bo stvar veliko bolj jasna. Če boš imel voljo si boš celo lahko sam naredil oddajnik in sprejemnik.
To sem namreč naredil tudi sam, sicer zadeva ni nesla več kot kakih 100 metrov, lahko pa sem krmilil do 15 servotov, nastavljal vse vrednosti - trimanje motorjev, hod ... celo velik LCD zaslon. Lahko bi naredil ogromno mešalnikov, čeprav ne poznam delovanja niti enega, pač ni bilo dovolj volje in je bilo treba te stvari kupiti.
Ne priporočam pa ti da se tudi letenja lotiš sam. Jaz sem se namreč res naučil leteti brez inštruktorja in kakršne koli knjige, ampak posledice niso ravno najbolj razveseljive. Preden sem pa avion razbil skoraj do neprepoznavnosti pa sem bil kar enih 15 X v zraku, parkrat celo uspešno pristal.