Speed 480 in elisa

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a grega » 18.07.2003, 14:28

Hi!

Torej mi oba priporočata baterije tipa AA? Zadnjič sem se pogovarjal z Boštjanom in zgleda da sma se narobe razumela - jaz sem iskal AAA baterije. Pa potem avion ne bo pretežek?

Zdaj sem montiral štiri velike AA baterije za sprejemnik in zadeva res leti perfektno. Torej če dodam še motor in štiri baterije???

Pa še ena stvar. Ti Boštjan si mel vse stvari (baterije, regler ...) zunaj krila, pa preko en karton. Jaz mam pa že zdaj vse pogreznjeno v krilo, tako da je praktično oblika krila taka ko mora bit. Prostora za 4 baterije sem že našel, regler tudi ne rabi globokega ugreza, kaj pa naj naredim z motorjem? Naj ga pustim zunaj, ali ga naj pogreznem v stiropor? Pod kakim kotom pa mora bit motor glede na krilo?

Grega
Uporabniški avatar
grega
Naš človek :)

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a marko-x » 20.07.2003, 03:13

4 baterije??? Hej prijatel če misliš leteti pobočno so štiri dovolj, če pa mišliš leteti motorno pa leti z 7-8 celicami in speed 400 ali 480!
S tem da ti baterije tipa AAA tega motorja ne bodo gnale!!!!!!
Za pobočno letenje pa so ti dovolj 4 ( brez motorja)! Pri tem pazi na ravnotežje!!!!!
Hma malo poglej po netu pod imenom ZAGI!!! V krila ni pametno preveč vrezovati lukenj ker s tem slabiš samo krilo! Pride do efekta nihanja kril!!!!!!
Motor montiraj tako da je ravno na krilo ali malo navzdol 0-6stopinj)1 saj ni taka umetnost!

Še nekaj baterije tipa AAA NISO TOKOVNO SPOSOBNE za motor tipa 400 ali 480 kaj šele več!!!
Če pa jih želiš uporabit pa uporabi speed 280 do 300 z reduktorjem in ustrezno eliso!
S tem se leti večinoma v naravi če ni vetra ali je mali veter oziroma v zaprtem prostoru!
Iz iskušenj vem da je prelahek model v močnem vetru zelo teško krmiliti! Model z takimi baterijami in speed 280 - 300 in bat. pa tehta 300g kar je lažji model!

Za 1.2 do 0.9 m krilo vzami 7-8 baterij tipa AA ( mignonke) 18A regler 400 do 480 motor mikro ali mini servote in 5X5 do 7X4 eliso! Malo eksperimentiranja z eliso in boš imel pravi pogon na krilo ki ga misliš voziti!

L.P.Marjan
Vse kar leti je zakon!
marko-x
Član

Kraj: Turnišče

OdgovorNapisal/-a grega » 21.07.2003, 16:18

Ja ja! Saj to razumem. Zdaj imam vgrajene 4 AA baterije in zadeva leti super. Pri rahli padini kar okol 200m. Servotov ne mislim menjevati, ostali bodo kar ti, standardni. Motor sem kupil 400, ker je za 50% cenejši kot 480. Manjkata mi samo še elisa in baterije.

Imam 4 baterije NiMH 1400 in 2 bateriji NiMH 1600. Kako je kaj s temi baterijami? Lahko polnim skupaj več različnih baterij (sicer istega proizvajalca, različnih kapacitet?)

Baterije so tipa GP, nič pa ne piše s kakim tokom jih lahko polnim. Zraven je bil polnilec, ki jih polni z 100mA. Kako lahko vem, če bodo baterije zadostovale tokovnim obremenitvam motorja in polnilca?

Glede "nihanja krila" pa naslednje. Kaj misliš da sem s tem zelo oslabil krilo? Vrezal sem dve luknji za 2 standardna servota, za sprejemnik in baterije, vse skupaj v zgornji polovici krila. Kaj če pa krilo ojačam približno tako kot ga ima Boštjan? Spodaj s karbonsko palico? Njemu je treslo krila pri velikih hitrostij(cca 100km/h).

Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a borisk » 21.07.2003, 16:52

servus
kako ojačati krilo http://www.yourzagi.com/cf.htm#cf

super dtran o zagijih http://www.yourzagi.com

lp,boris

aja se montaža motorja
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Zadnjič spremenil borisk, dne 22.07.2003, 16:04, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
borisk
Član

Kraj: Šmarje

OdgovorNapisal/-a eminem » 21.07.2003, 23:47

zdravo!

Jaz imam baterije NiMH 2000 serija GP v dalincu in so full dobre za dalinca-oddajnik. Za v letalo pa niso prpiporočene baterije NiMH saj pri tokovnih sunkih zgubijo kapacieto. Tokovni sunki pa nastajajo od servomoteorjev. Tako sem iskal in iskal in se naiskal preden sem našel tukaj baterije NiCd. Te so pa kakor so mi rekli dobre za v letalo čeprav bi naj bile baterije NiMH boljše. Pri baterijah NiMH so odpravili memory efekt ki je bil pri baterijah NiCd to pa je da če jih nisi vsakih nekaj polnjen spraznil do konca se je naredila meja do kam se dajo napolniti. Drugače pa so NiMH boljše od NiCd.

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a kiwi » 22.07.2003, 08:08

Hi!

Se zadnji post preden grem na dopust :D :D .... ali pa tudi ne :D

Torej .... prvo celice. Te GP celice, ki jih omenjas ti nebi glih priporocal ker bos verjetno razocaran. Celice razlicnih kapacitet ne smes polniti skupaj niti jih ne smes vezati v kompet. V tvojem primeru bi ti priporocal rajsi nakup 8 kom. preizkusenih celic nekaj v rangu Sanyo Gold 1000 mAh (NiCd) ali Sanjo Twicell 1850 mAh (NiMh).

Motor ze imas Speed 400 (če se ne motim je 6V rajt) to je v redu. Eliso za zacetek bi dal kar Günther (imajo jih v MB v Cipu) z tem ne mores zgresiti. Regler ze tako imas. Motor montiraj tako kot ti je rekel marjan. Najbolje je za zacetek montirati motor na krilo kar z pomocjo vezic, ki jih uporabljajo elektricarji za povezovanje kablov. S tem, da das na spodnjo in zgornjo stran krila kjer pride motor eno descico. Tako kot si videl pri meni. Ko bos motor z vezicami zategnil, daj zgoraj cez njega in hkrati cez vezice se kos selotejpa. Z tem bos motor se bolje fiksiral. V prostor pod motorjem med vezico in motor pa je najbolje potisniti se eno letvico na vsaki strani, ki jih lahko potem z sekundnim lepilom kar zalepis. Tako, da motor se dodatno fiksira in zategne ter prepreci premikanje motorja levo in desno (pazi da ti sekundno lepilo ne pride v stik z stiroporjem). Aja motorja ne ugrezaj v stiropor ampak raje ustrezno obdelaj te descice in tako dobi naklon motorja.

Z tem ko si regler in vse skupaj pogreznil v krilo si verjetno krilo malo oslabil ceprav se ti se sedaj, ko se nimas kaksnih velikih padcev za sabo zdi krilo dovolj trpezno. Zaenkrat lahko pustis tako, ce pa se ti bo zgodilo to kar meni, da ti bo krilo v zraku hotelo vibrirati pri velikih hitrostih, takrat pa bi bilo priporocljivo razmisliti o kaksni ojacitvi z karbonskimi palcami.
Jaz sem ravno zaradi tega raje pustil sprejemnik in regler zunaj krila. Cez njiju pa sem dal kar karton da sem zavaroval komponente v primeru kaksnega kresa.

Aja pa na koncu preveri se ce imas tezisce na ustreznem mestu.

To bi bilo v grobem skupaj potegnjeno :)

Ce ti se kaj ne bo jasno me lahko se poklices. Danes in jutri sem se doma.

Lp Bostjan
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a marko-x » 22.07.2003, 11:20

Ojla!

Kar se tiče baterij ima Kiwi prav! Nikoli ne dajaj 2 različnih baterij v pack pa naj je to po kapaciteti, načinu izdelave ( ni-hm, ni-cd) Ali pa po proizvajalcu baterij!
Ker ima vsaka baterija svojo karakteristiko! Tako da z kombinacijo 2 različnih baterij lahko dobiš slabše rezultate, kot pri 1 seriji baterij.
Sam letim z Sanjo Twincell 1850 in sem zadovoljen!

Kar se tiče izrezovanja lukenj, ja seveda to krilo oslabi. Vse pa je seveda odvisno od postavitev lukenj. Jaz imam krilo ojačano z balzovo letvico vlepleno z 2 komponentnim lepilom. Izrezane pa imam samo luknje za servote ostalo pa je v ohišju iz stirudura. Tako da nisem dodatno slabil krila.
Na sliki je primer ojačanja krila. krilo je ojačano po robu in po sredini. Nekak podobno je ojačano moje krilo. Zadostiuje že 3 x 10 mm ( 3x 15 mm) balza, odvisno od debeline krila. Pomembno jo je dobro vlepiti ker samo tako boš dobil pravo trdnost.

Kiwi mej se lepo na dopustu pa ne draži morskih pesov!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Vse kar leti je zakon!
marko-x
Član

Kraj: Turnišče

OdgovorNapisal/-a benjamindvorsak » 23.07.2003, 21:02

Grega,
glede akumulatorjev imaš veliko napisano na forumu modelarji.com. Najenostavnejše polnjenje je z desetino toka nazivne kapacitete-14 ur. Pri večjem toku se celice segrevajo in je najbolje polnit z avtomatskim polnilcem. Ne polni celic različnih kapacitet skupaj, ker jih lahko uničiš!
Za speed 400 se najbolj uporabljajo sanyo N500AR ali Gold-i, dobiš jih v ČIP-u.
Imam motor Mabuchi 390- kot speed 480- lahko ti posodim, da boš videl kako bo šlo, (ali pa speed 400 z reduktorjem 4:1 in eliso 9x7).

Lep pozdrav Benjamin
041 962002 02 3328169
benjamindvorsak
Novinec

Kraj: Slovenska Bistrica

Prejšnja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov